Een vakantie naar Andalusië wint steeds meer aan populariteit. Volgens cijfers van de Spaanse overheid hebben meer dan 10.5 miljoen buitenlandse toeristen het afgelopen jaar een bezoek gebracht aan Andalusië. Dit was een stijging van 15% t.o.v 2015. Het weer was met 26% de belangrijkste reden om te komen gevolgd door cultuur (17%), strand (15%), monumenten (11%) en familiebezoek (8%).

De buitenlandse toeristen in Andalusië gaven 8.4 miljard euro uit en verbleven gemiddeld 11 nachten . Degenen die een hotel hadden geboekt bleven gemiddeld 8 nachten. Mensen die een ander type accommodatie geboekt hadden verbleven gemiddeld 16 nachten. Van de bezoekers kwam 80% met het vliegtuig. Het merendeel van de vakantiegangers reist zelfstandig in Andalusië. Een minderheid boekt een pakket- of groepsreis. Met 2.5 miljoen bezoekers is het Verenigd Koninkrijk de nummer een qua aantallen toeristen. Ook de Franse toeristen zijn met een miljoen goed vertegenwoordigd. Verder waren er 836.000 Duitsers en 536.000 Scandinaviers. In 2015 werd Spanje bezocht door 68 miljoen buitenlandse toeristen waaronder 1 miljoen Nederlanders.

Badplaatsen

De kust in Andalusië wordt ‘Costa del Sol ‘genoemd oftewel zonnekust. De totale lengte van de Costa del Sol bedraagt zo’n 300 kilometer. De belangrijkste badplaats is Torremolinos. De populairste wijk in Torremolinos is de oude karakteristieke wijk Carihela waar vroeger de vissers leefden. Nederlanders verblijven graag in Carihuela. Je vindt daar dan ook veel kroegen en Hollandse eetcafe’s. Andere bekende badplaatsen zijn Benalmadena, Fuengirola, Estepona, Nerja en Marbella.

Reistijd

Wil je veel cultuur zien dan is het voorseizoen de beste tijd om Andalusië te bezoeken . De temperatuur is dan aangenaam en ligt tussen de 20-25 graden. In augustus kan de temperatuur oplopen tot over de 40 graden. Aan de kust is het doorgaans rond de 30 graden waardoor je altijd naar het strand kunt. In Turkije komt het regelmatig voor dat het zo heet is dat gasten alleen op de hotelkamer kunnen verblijven met de airco aan. Dat zal je niet snel gebeuren aan de Costa del Sol.

Accommodatie

Veel toeristen verblijven in vakantiehuizen, guesthouses en appartementen. De gemiddelde verblijfsduur van dit soort accommodatie lag op 16 nachten. Mensen die een pakketreis boeken verblijven doorgaans in een hotel. Een belangrijk verschil met Turkije is het aanbod van all inclusive hotels. Dit soort accommodatie is in Turkije heel gewoon maar in Spanje worden all inclusive hotels veel minder aangeboden. Op deze pagina staat een overzicht van de belangrijkste all inclusive hotels in Torremolinos.

Vervoer

De meeste toeristen komen met het vliegtuig aan op de luchthaven van Sevilla en Malaga. Op beide vliegvelden en treinstations zijn diverse autoverhuurbedrijven waar men bij aankomst eenvoudig een auto kan huren. Het openbaar vervoer in Andalusië wordt goed onderhouden. Tussen de belangrijkste steden rijden snelbussen waardoor men snel en geriefelijk naar een andere stad reist. Van Malaga rijden hogesnelheidstreinen naar Barcelona en Madrid. Met de lokale trein rijdt je vanaf Malaga Airport in 10-20 minuten naar hartje centrum Torremolinos en Fuengirola. Deze trein rijdt zeer geregeld waardoor men nooit lang hoeft te wachten en een taxi bespaart.