De stad die nooit slaapt, New York, heeft niet voor niets de bijnaam de hoofdstad van de wereld. Wanneer je voor de eerste keer naar New York gaat kan de stad je nogal overdonderen. Al die wolkenkrabbers, gele taxi’s en prachtige uitzichten. Een stedentrip naar New York is vrij prijzig en er komen redelijk veel zaken bij kijken (hotels, vliegtickets, vervoer van en naar vliegvelden). In deze guide geven wij je enkele tips voor “first time New Yorkers” om van je verblijf in New York een groot succes te maken.

Hoe is New York ingedeeld?

New York is verdeeld in 5 delen: Brooklyn, Manhattan, Staten Island, The Bronx en Queens. Deze stadsdelen zijn ook weer opgesplitst in kleinere delen. Zo heb je in bijvoorbeeld Manhattan: Lower, Midtown en Uptown. Niet geheel onverwacht zijn deze delen wederom verdeeld in wijken, zo heb je de bekende wijken Chinatown, Soho en Harlem.

Hoe vind je je weg in New York?

Niet alleen de grootste stad van de VS maar ook een van de grootste steden ter wereld is New york met ruim 9 miljoen inwoners een drukke stad. Wanneer je de eerste keer naar New york gaat zul je waarschijnlijk door alle straatbordjes duizelig worden. Om die reden leg ik je hieronder uit hoe het systeem werkt zodat je eenvoudig kunt navigeren door de straten van The big Apple.

Er zijn eigenlijk slechts een paar dingen die je moet onthouden. Avenues en streets.

  • Avenues lopen van zuid naar noord.
  • Streets gaan van oost naar west.

Wanneer je dit patroon over een stadskaart legt krijg je een soort schaakbord, je kan de stad verdelen in een “grid”/ schaakbord. Om een voorbeeld te geven, Manhattan bestaat uit 12 avenues en 220 streets. Hoe hoger het nummer, hoe meer je je zelf in het westen begeeft. New York Fifth Avenue is de bekendste in New York, om die reden heeft het ook een rol in het grid systeem. Alles wat ten oosten van Fifth Avenue ligt wordt east side genoemd en ten weste de west side.

Hoeveel geld ben je kwijt voor een tripje New York?

Wanneer ik zelf een stedentrip maak wil ik zoveel mogelijk doen en zien. New York is een prijzige stad (vliegticket kost alleen al rond de 600 eur) en zijn de kosten voor overnachten gemiddeld 120 dollar. Voor vervoer binnen de stad ben je ongeveer 15 dollar per dag kwijt. Eten en drinken is per persoon anders. Wanneer je dagelijks boodschappen doet bij een supermarkt en een beetje op de kosten let en niet te vaak uit eten gaat dan ben je ongeveer 60 dollar per dag kwijt. Ik zelf ben 8 dagen naar New York geweest waarbij vlucht en hotel los geboekt waren (was iets goedkoper dan een pakketreis), de totale kosten voor 8 dagen waren per persoon 1275 euro.

Vergeet je ESTA formulier niet

Nederlandse en Belgische reizigers dienen voor vertrek naar de VS een Esta formulier aan te vragen. Dit is een authorisatie/ verklaring die men kan aanvragen zodat de VS weet welke personen het land binnen treden. Men kon dit vroeger in het vliegtuig invullen maar dat dient tegenwoordig online te gebeuren. Een ESTA formulier kun je aanvragen via visumvoor.com.

Wil je meer zien dan alleen New York?

Cool, good for you! De VS heeft meer te bieden dan enkel New York. Het land staat ook bekend om haar prachtige auto wegen zoals Route 66. Bekijk voor inspiratie de beste auto rondreizen in Amerika.