Sommige mensen kunnen erg snel emotioneel worden. Dit kan al om de minste dingen gebeuren. Dit heet hoog sensitief zijn. Deze mensen kunnen zich enorm goed inleven in bepaalde mensen en situaties, waardoor ze vaak emotioneel worden. In dit artikel vind je allerlei informatie rondom hoog sensitiviteit.

 

Wanneer je zelf wilt weten of je een high sensitive person bent kan je een test doen. Een hooggevoeligheid test zorgt ervoor dat het duidelijk wordt of je hoog sensitief bent. Wanneer je hoog sensitief bent is dit geen probleem, echter is een diagnose wel handig voor een aantal dingen. Je kan je hierdoor veel inschatten hoe je met bepaalde situaties om moet gaan. Een voorbeeld hiervan is dat mensen met hoge sensitiviteit lastiger kunnen wennen aan bepaalde situaties. Dit is bijvoorbeeld wanneer ze op nieuwe plaatsen komen.

 

Omgaan met hsp kan lastig zijn. Dit is vooral wanneer mensen om je heen niet weten dat je hoog sensitief bent. Wanneer je naasten dit weten hoef je je nergens zorgen om te maken. Je kan tegen hoog sensitiviteit ook in therapie gaan. Dit hoeft niet lang te duren.

 

Het kan zijn dat je jezelf emotioneel of anders begint te voelen door een bepaalde situatie of ontwikkeling. In dat geval is het belangrijk om rustig te blijven en de situatie te relativeren. Wanneer je de situatie een plek geeft is de onrust vaak zo voorbij.

 

Wanneer je een hsp test hebt afgenomen maar niet positief bent gevonden, maar nog steeds te emotioneel bent kan dit door wat anders komen. Het kan zijn dat je dan een lichte vorm van een depressie hebt. Het kan zijn de je je erg onaangenaam voelt in nieuwe situaties. Wanneer dit het geval is kan het zijn dat je een vorm van autisme hebt. Om dit zeker te weten is het handig om je hierop ook te laten testen. Test echter wel als dit veel vaker voorkomt, want iedereen zit weleens slecht in zijn vel.