Yes, de vakantie staat weer voor de deur! Voor veel smartphones is dit echter slecht nieuws, het betekent namelijk dat ze nog meer risico lopen op onherstelbare (water)schade. Gelukkig zijn deze kostbare ongelukjes gemakkelijk te voorkomen. Bijvoorbeeld door uit te zoeken waar jouw telefoon eigenlijk tegen bestand is. Zo is een rondje hardlopen of uurtje sporten voor de meeste smartphones niet zo spannend. Tegen een frisse duik in het zwembad bij het hotel is echter niet elke toestel opgewassen. Neem de juiste maatregelen en geniet de hele vakantie lang van je favoriete muziek en het schieten van unieke onderwater selfies!
Waterdicht en waterdicht
De mate waarop een smartphone waterdicht is wordt ingedeeld in verschillende klasse. Waterproof, spatwaterbestendig, waterdicht: om nare verassingen te voorkomen is het goed om na te gaan onder welke categorie jouw smartphone valt. Hoe je hier achter komt? Heel eenvoudig! Vanuit de leverancier krijgt ieder toestel een bepaalde classificatie mee. Dit maakt het verschil tussen een duik nemen met je smartphone of het amper overleven van een regenbui. Wil je deze vakantie onbezorgd genieten van je smartphone langs het zwembad? Vertrouw dan niet enkel op een zelfgemaakt hoesje of gedoe met een plastic tasje. Ga voor een cover met extreme bescherming, bij voorkeur waterdicht. Een nare val op de harde tegels of het zwembad zit tenslotte in een klein hoekje en kan voor je smartphone een nare afloop tot gevolg hebben.
International Protection Rating
Hoe waterdicht een toestel is, wordt bepaald door de International Protection Rating, ook wel IP-rating. De naam zegt het al: de regels zijn internationaal vastgelegd, en iedere producent dient zich hier aan te houden. Je mag dus met een gerust hart vertrouwen op de score van je toestel. Neem je liever het zekere voor het onzekere? Dan geven de juiste (waterdichte) telefoon accessoires je net dat extra beetje zekerheid. In de specificaties van je smartphone vindt je tevens de IP-rating. Deze code is samengesteld uit de letters IP, gecombineerd met twee cijfers. Het eerste cijfer staat voor bescherming tegen stof en zand. Het tweede cijfer staat voor de mate van bescherming tegen water. Beide worden uitgedrukt in een cijfer van 0-9. Hoe hoger het getal, hoe langer en dieper de smartphone onder water kan.
Checklist
Nu je weet wat je smartphone aankan, is het maar wat verleidelijk het meteen in de praktijk uit te proberen. Toch zijn er drie belangrijke punten om rekening mee te houden:
– Ook al voldoet je smartphone aan hoge kwaliteitseisen en een hoge IP-waarde: er zijn factoren die dit beïnvloeden. Bijvoorbeeld het gebruik van knoppen onder water! Het is raadzaam om deze mogelijkheid na te gaan, voordat je hem in het diepe gooit.
– Er is een verschil tussen kraan-, zwembad-, en zeewater. De meeste tests worden gedaan met normaal kraanwater. Dit geeft de meest neutrale resultaten. Bovendien bevat zeewater zout en zwembadwater chemische stoffen en chloor. Dit is extra schadelijk voor het binnenwerk van je smartphone. In de laatste twee gevallen is een goed beveiligde smartphone dus niet altijd te garanderen.
– Het soort water, maar ook zeker de temperatuur is van invloed op de bescherming. De meeste tests worden gedaan bij een temperatuur tussen de 15 en 35 graden. Daaronder óf daarboven beginnen totaal andere factoren mee te spelen, welke de bescherming negatief kunnen beïnvloeden.
Wil je voor je volgende smartphone graag een waterproof variant? Dan moet je bereidt zijn flink in de buidel te tasten. Geef je je geld op vakantie liever uit aan een lekkere cocktail of een luxe diner? Ga dan voor een voordelig alternatief en maak een keuze uit een van de vele waterdichte Wiko U Feel Lite hoesjes. Ook deze zijn te vinden in verschillende IP-klassen. Er bestaan zelfs unieke waterdichte hoesjes met een AUX-poort, zodat je nog steeds kunt genieten van je favoriete muziek.