Vakantie vieren in eigen huis, ook wel staycation genoemd: het fenomeen kan rekenen op steeds meer populariteit. En waarom zou je ook niet thuisblijven? Geen inpakstress, geen lange autorit of vliegreis, geen dure boekingen, maar lekker aanklooien als toerist in eigen land. Voor wie toch wat verveeld raakt, geven we hier enkele to-do-tips.

Ontstaan uit geldgebrek, heeft thuisblijven hier tegenwoordig niets meer mee te maken. Uit cijfers van NBTC-NIPO blijkt dat steeds meer Nederlanders vrijwillig de voorkeur geven aan thuisblijven, waardoor de staycation zich van financiële noodzaak heeft gecultiveerd tot heuse trend. Maar wat doe je dan zoal op zo’n staycation? Wat je maar wil! Achterstallige klusjes, musea bezoeken, terrasjes pakken, boeken lezen, stedentripjes maken: alles wat je gewend bent ook op vakantie te doen. Daarnaast helpt het als je in en om het huis enkele voorzieningen hebt, die voor een vakantiegevoel zorgen. Omdat een vakantiegevoel inherent is aan lekker buiten luieren, vertellen we hieronder waarmee je jouw tuin kunt inrichten tot een waar vakantieoord.

De vakantietuin
Hopelijk ben je gedurende jouw staycation vaak in de tuin te vinden. Zorg er dus in eerste instantie voor dat je over comfortabele tuinmeubelen beschikt. Met name een goede loungeset is haast onmisbaar voor iedereen die graag in de tuin relaxt. Maar mocht je bij zonnig weer aan je kleurtje willen werken? Dan is een ligbed ook geen overbodige luxe.
Bij heet zomerweer zoeken we graag de verkoeling op. Zorg dus dat je in jouw tuin een zwembad hebt staan gedurende deze weersomstandigheden. Zo’n zwembad hoeft niet veel te kosten. Al voor honderd euro zijn er vele opblaasbadjes te koop, waarmee je de hitte de baas blijft. Om in je vakantie volledig te kunnen ontspannen, is het evenwel raadzaam de hitte niet te bestrijden, maar juist op te zoeken. Bijvoorbeeld in je eigen buitensauna. De ervaring van een Finse sauna zorgt ervoor dat je volledig tot rust komt en sterkt bovendien je gezondheid.
Verder blijft het na een mooie zomerdag ook ’s avonds nog goed toeven in de tuin. Helemaal als je beschikt over een sfeervolle tuinkachel of vuurkorf, waarmee je tot in de late uurtjes kunt genieten van een knisperend vuurtje. Voor het ultieme vakantie gevoel is het zelfs mogelijk om te slapen in de tuin. Wat is hiervoor nodig? Een tent en een slaapzak. Ook is een warme slaapzak alleen genoeg, zo is het mogelijk om onder de sterrenhemel in slaap te vallen. Ideeën te over dus.